Frisk(ere) uten medisin?

Legemiddelbruken i befolkningen er økende, både i antall brukerdoser og i antall kroner vi legger igjen hos apotekene. Nesten seks av ti bruker medisiner av og til, mens tre av ti bruker medisiner daglig. Medisinbruken øker med alderen, og kvinner bruker jevnt over mer medisiner enn menn. Den største legemiddelgruppen, både beløpsmessig og i antall doser, utgjøres av medikamenter mot hjerte- og karsykdommer. Legemidler med virkning på nervesystemet utgjør den tredje største legemiddelgruppen når vi måler salg av medisindoser og den nest største beløpsmessig.

Kilde: Statistisk sentralbyrå

La meg først og fremst være helt tydelig: Jeg mener på ingen måte at noen skal slutte med medisiner uten å rådføre seg med lege. Jeg mener heller ikke at man kan tenke seg frisk og ønsker heller ikke gi noen dårlig samvittighet. Medisin kan være helt nødvendig og livsviktig i mange tilfeller. Det jeg er skeptisk til er at vi skal «ta en pille for alt som er ille». Jeg er skeptisk til at vi døyver og behandler symptomer, istedenfor å finne årsaker. Jeg er veldig nysgjerrig på hva som gjør oss syke og hva vi kan gjøre for å bli friskere uten medisin. Det er ny og spennende forskning på vagusnerven og kroniske smerter. Det forskes blant annet på om stimulering av vagusnerven og pust kan redusere smerter.

Jeg sitter ikke på noen fasit, men er spent på hva videre forskning vil vise. Noe av forskningen viser at yoga og pust har en positiv effekt på vagusnerven. For egen del er variert fysisk aktivitet, hvile, søvn og variert og sunt kosthold avgjørende for at min kropp skal ha det bra.

Jeg legger ved noen sitater og lenker om tema om du er interessert.

2A8EC3F6-23DD-4D61-85EC-5E19788F5E2B
Vagusnerven – går fra hjernestammen, gjennom halsen og brystkassen og ender i buken. Den kontrollerer blant annet hjertefrekvensen og fordøyelsen.

Smerteforsker Charles Ethan Paccione ved Oslo Universitetssykehus holder på med en spennende undersøkelse hvor han forsker på hvordan stimulering av vagusnerven og pust påvirker langvarige smerter. Du kan lese mer om undersøkelsen her

Lege Henrik Vogt har skrevet en interessant prosjektoppgave om vagusnerven og inflammasjon.

Han skriver blant annet:

«Ny innsikt gir bedre forståelse av hvordan hjernen kontrollerer inflammasjon og utsikt til nye behandlingsmuligheter ved både akutte og kroniske inflammatoriske sykdommer.

Som del av det parasympatiske nervesystemet som er kjent for sin hvile- og fordøyelsefunksjon, er det derfor kanskje ikke overraskende at vagusnerven har en slik funksjon.»

Les hele oppgaven her

18EEE311-7D51-4F0B-B550-91B1DD6520CD

Forskernes teori er at noen av de psykiske fordelene man får av yoga, kan henge sammen med vagusnerven. Fra hjernestammen forbinder den ansiktsmuskler, hjerte, lunger, fordøyelsen og mage-tarmsystemet, nyrer og buk. En nerve forskere mener vi kan trene med yoga.

Våre resultater viser at yoga, meditasjon og pust er med på å trene vagusnerven.

Kilde: nrk.no

Bilde
Ta vare!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s