Ukategorisert

Mål, hardt arbeid, verdier og kafèbesøk

Med fare for å repetere meg selv: Når man velger noe, velger man automatisk bort noe annet. Mange av oss synes det er vanskelig å gjøre gode valg. Først når vi går tilbake til hva som er virkelig betyr noe, hva som er viktig og verdiene våre, begynner det å bli lettere å gjøre gode valg. Ikke lett, men lettere.

ordbobleMed fare for å repetere meg selv: Når man velger noe, velger man automatisk bort noe annet. Mange av oss synes det er vanskelig å gjøre gode valg. Først når vi går tilbake til hva som er virkelig betyr noe, hva som er viktig og verdiene våre, begynner det å bli lettere å gjøre gode valg. Ikke lett, men lettere. Mine verdier kan bety noe helt annet for deg enn for meg. Det viktige er å kjenne etter hva som er viktig for nettopp deg. Hva kjennes riktig og hva kjennes galt? Hva gjør deg glad og hva betyr noe, sånn egentlig? Da finner du dine egne verdier, som kan være helt andre enn mine. Noen ganger gjør vi handlinger og valg på tvers av våre verdier. Hvis man over tid lever på kant eller i strid med verdiene sine, da blir ofte livet litt vanskelig og i verste fall blir man stresset og syk av det. Man kjenner det ofte på den vonde magefølelsen når noe ikke stemmer. Her forleden var jeg på foredrag med Bjarte Stubhaug (dr. med. og psykiater). Noe av det jeg syns var det viktigste han sa var blant annet dette: Når man kjenner stress og uro er det viktig å prioritere viktigste verdier og gjøremål. Akseptere at enkelte situasjoner skaper usikkerhet og uro, gjenkjenne stress-reaksjoner og øve seg på å tåle og regulere.

when-your-values-are-clear-to-you-making-decisions-becomes-easier

Verdier er noe vi alle har (bevisst eller ubevisst), både som privatpersoner og i bedrifter. I en artikkel i Magma skrives det at tillit på arbeidsplassen er en grunnleggende forutsetning for lederskap. Respekt og frihet er andre verdier som nevnes i samme artikkel. Tillit og respekt er ikke noe man kan kreve, men noe man får og som opparbeides gjennom tid.  Verdier må ses gjennom handlinger og ikke skrevne eller talte ord.

Verdi, kvaliteten ved noe; det som er godt ved noe. En tings verdi sies gjerne å bestemme dens viktighet med hensyn til hvordan vi bør gjøre våre vurderinger og beslutninger. (Store norske leksikon)

Jeg vet at det er sjelden noe kommer rekende på en fjøl eller gratis. Det meste krever hardt arbeid. Er det nødvendig da? Kan ikke ting være godt nok? Ja kanskje det? Jeg er i hvert fall enig i at «noe» må være godt nok! Man kan ikke jobbe med alt, men velge. Hva er viktig for deg? For meg er det viktig med utvikling og noen høye mål innimellom, men ikke høyere enn at jeg har tid til minst ett kafèbesøk med venner i uka, tid med familie, til å reise og til å gjøre «ingenting». Gjøre ingenting er veldig viktig for å koble av (restituere) og det skal jeg skrive om neste gang (tror jeg:))

Skjermbilde.PNG

/Brit Lise

 

 

 

 

 

 

0 comments on “Mål, hardt arbeid, verdier og kafèbesøk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: