Mental trening

Dialog: verktøy eller våpen?

Hvordan påvirker og lar vi oss påvirke av andre? Ikke minst hvordan påvirkes vi av vår indre dialog?

Hvordan påvirker og lar vi oss påvirke av andre? Ikke minst hvordan påvirkes vi av vår indre dialog?

shutterstock_264221285

Indre dialog

Selvsnakk eller indre dialog er det vi sier til oss selv inne i hodet. Indre dialog er en mental basisteknikk innen mental trening. Negativ indre dialog kan føre til lav selvtillit og man føler seg lite motivert. Vi er ofte vår strengeste kritiker. Hvor ofte sier vi til oss selv at vi ikke duger, ikke er gode nok, ikke er flinke nok osv.? For å jobbe med positiv indre dialog, bør vi snakke til oss selv som om vi snakker til vår beste venn. Hva ville du fortalt din beste venn? I tillegg til flere andre ting (som blant annet mestring) kan indre dialog bygge eller bryte ned egen selvtillit.

De du omgir deg meg: Bygger de deg opp eller bryter de deg ned?

En annen viktig ting for å bygge selvtillit er personene vi omgir oss med. Bygger de deg opp eller bryter de deg ned? Jeg er så heldig å ha venner som heier på hverandre. Det er ikke sånn at vi uhemmet skryter av hverandre ufortjent. De gir meg også konstruktive tilbakemeldinger når jeg trenger det. Noen ganger sier de (med sin fulle rett) at jeg må skjerpe meg og ta meg sammen! De sier ifra når jeg gjør eller sier noe som ikke er bra. Det er selvfølgelig ubehagelig, men viktig. Jeg vet nemlig at intensjonen deres er god. De vil meg vel!  De hjelper meg å bli bedre! I tillegg unner vi hverandre suksess. Vi får lov til å “skryte” av oss selv og av hverandre. I følge norsk grunnlov er det ikke lov å skryte. Med norsk grunnlov så mener jeg ikke den som ble grunnlagt på Eidsvoll i 1814, men Janteloven. Måtte den dø en gang for alle!

janteloven

Tenk på tilbakemeldinger som gaver

Hva når intensjonen i en tilbakemelding ikke er god? Når noen bare vil slenge dritt og ikke ønsker deg godt? Dette er helt klart sårende, men jeg prøver å tenke at alle tilbakemeldinger er gaver. De fleste gaver (tilbakemeldinger) er fine. Vi blir oppriktig glade og sier: Tusen takk! Disse gavene må vi ta godt vare på og ta frem på «uværsdager». Vi må huske på de gode tilbakemeldingene vi har fått når det virkelig blåser og vi trenger oppmuntring. Noen gaver er rett og slett noen drittgaver (vi har fått dem alle sammen…) Hvis noen gir deg en gave (tilbakemelding) som er bare ræl, en kommentar som ikke er ment til å hjelpe deg, kun dra deg ned og såre deg: Da kaster du den på søpla og si takk, men nei takk! Drittgaver fortjener ikke å settes frem og tørkes støv av!

Gjør jeg alltid dette riktig som leder, venninne, kjæreste, mamma osv.? Garantert ikke, men da håper jeg virkelig på at noen gir meg en feedback på det:)

For å lykkes over tid er det viktig å ha mennesker rundt deg som gjør deg bedre, samtidig som du vet å gjøre andre gode (Cecilie Ystenes; Mental styrketrening 2015)

giphy

Teori om indre dialog er hentet fra Mental Styrketrening av Cecilie Ystenes og forelesningsnotater fra Sertifisering RAW Mental trener)

Ha en fin dag!

Brit Lise:)

0 comments on “Dialog: verktøy eller våpen?

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: