Mental trening

Feiltastisk

Store deler av livet har jeg gått rundt å vært redd for å mislykkes. Vært så redd for å ikke være god nok, flink nok, smart nok osv. Jeg har gått glipp av muligheter og opplevelser fordi jeg har vært redd for å mislykkes. Kjenner du deg igjen? Jeg tror ikke jeg er alene. For noen år tilbake bestemte jeg meg for å gjøre noe med denne redselen. Kan man styre følelser, ja så absolutt. Jeg har våget meg ut av komfortsonen. Våget å utfordre meg selv, både fysisk og mentalt. Har jeg fått nye opplevelser? Definitivt! Har jeg feilet? Så absolutt! Det er ubehagelig å feile. Så hva gjør man da, når man har gått på trynet og ligger der med nesen i grusen og skrubbsår på knærne? Hvordan rister man av seg støvet og kommer seg videre?

14055534_1177311772360371_904730290_n

En stor del av det å sette seg mål og utfordre seg selv er evaluering. Man må evaluere sine mål og planer, før, underveis og i etterkant. Jeg har laget meg noen spørsmål som jeg stiller meg selv etter at jeg har lykkes eller ikke lykkes med noe. Først av alt tillater jeg meg å føle. Jeg jubler og er glad om jeg har lykkes og er lei meg eller sint om jeg mislykkes. Følelsene er naturlige og skal ikke undertrykkes. Vi er tross alt mennesker og ikke maskiner. Det som er viktig er at vi ikke blir i følelsene, men lærer av vår prestasjon og kommer oss videre. Så tilbake til evalueringen og spørsmålene jeg bruker når ting gikk galt.

1. Hva gikk galt? Her er jeg så konkret som mulig. Hva skjedde egentlig? Vær rasjonell.

2. Hvorfor gikk det galt? Hva var årsakene til at det gikk galt? Spm 3 og 4 henger sammen med dette spørsmålet.

3. Hva kunne JEG gjort annerledes? Her er det viktig å ta ansvar for egne valg og handlinger. Det er lett å skylde på andre når noe går galt. Det er en helt vanlig og menneskelig reaksjon. Det er likevel ikke riktig å skylde på andre. JEG må ta ansvar for mine valg og handlinger. Gjør jeg ikke dette, lærer jeg lite.

4. Hva gikk galt som var utenfor min påvirkning og som jeg IKKE kunne gjøre noe med? Hva skjedde som jeg ikke kunne påvirke? Eksempelvis i en konkurranse: Sykdom, været, arrangøren og konkurrenter er noe jeg ikke kan påvirke. Jeg kan kun styre meg. Ting som kommer opp på dette punktet registrerer jeg og så må jeg la det ligge. Ja, mye her kan være irriterende, men det er utenfor min påvirkningskraft.

5. Hva var bra? Det et alltid noe som var bra, selv om jeg ikke kom helt i mål. Her er det viktig å ta med seg det som var bra og gjøre mer av det.

6. Hva har jeg lært? Når jeg har gått igjennom disse punktene, så har jeg lært noe. Hva vil jeg gjøre mindre av eller annerledes og hva var bra som jeg vil gjøre mer av?

En feil forblir kun en feil om vi ikke lærer noe. Når vi lærer noe blir det feiltastisk! Det er også viktig å skille på prestasjon og resultat. Min prestasjon påvirkes av MINE handlinger og valg. Resultat påvirkes i tillegg av ytre faktorer som: sykdom, konkurrenter, vær osv. Jeg kan gjøre en veldig god prestasjon, selv om resultatet ikke ble bra.

Så hvorfor tittelen feiltastisk? I boken til Kathrine Aspaas: Raushetens tid, skriver Kathrine om det å være feiltastisk. Feiltastisk er oversatt fra det engelske ordet «flawsome», som er satt sammen av «flaw» (feil) og «awsome» (fantastisk). Kathrine er nok mest kjent som økonom og for sine sylskarpe meninger som kommentator i Aftenposten. Boka handler om raushet, om å være sårbar og feiltastisk. Anbefales på det sterkeste😊

Vær feiltastisk, vær et menneske😊

Jeg snakker også om å være feiltastisk (+ mye annet) i mitt foredrag, Klart me kan! Neste mulighet er 3. september. Se mer her: http://www.deltager.no/treningsglede

Foredrags

Klem fra Brit Lise

0 comments on “Feiltastisk

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s

%d bloggere like this: